Darwine ontwikkelt websites waar mensen met elkaar kennis maken of kennis met elkaar delen: mooi maatwerk.

We tonen u graag een aantal van onze succesvolle projecten.

link Referenties
link Route

ADRES
's-Gravenweg 190
3062 ZL Rotterdam
KvK 24348991 0000

tel 010-2133996
mob (Inne) 06-42804208
info@darwine.nl

<  >  naar bron Techniek wordt de hoeder van ethiek


bron artikelApparaten hebben geen gevoelens van berouw en spijt en zijn daarom geen bron van ethiek. Maar wel nemen ze de mensen veel morele beslissingen uit handen. De mens delegeert zijn ethiek aan apparaten, zegt de Delftse hoogleraar Jeroen van den Hoven.

...

De oplossing?
„Die vinden is de uitdaging van deze eeuw. Het gebied waar wij niet meer de ethische beslissingen kunnen nemen vanwege de complexiteit, zal groeien. Nanotechnologie, internet, informatiesystemen: techniek neemt een enorme vlucht, maar zijn we wel toegerust om over de gevolgen na te denken? Daarom hebben we in 2006 met de drie technische universiteiten het Ethiek Centrum opgericht, en doen we mee aan het programma Maatschappelijk Verantwoord Innoveren dat dit voorjaar van start gaat. Ik pleit voor reflectie aan de tekentafel waarvoor geen ander woord bestaat dan ethisch. Niet moeilijk doen achteraf, maar samen met wetenschappers en technologendenken over onze morele waarden en verantwoordelijkheden, en de vertaling daarvan in het ontwerp van technische artefacten.

Lees verder (PDF-file, 310 kb)


• ALGEMEEN • SOCIAAL GEDRAG • WETENSCHAP •
2008-03-11, door
Inne ten HaveTechnologie verandert onze waarden 
In deel 2 van de korte serie in de Trouw over techniek en ethiek staat Peter-Paul Verbeek centraal:


Techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek heeft het daarom over ’moraliteit van de dingen’. Wat wil het zeggen, dat tot ver in de jaren zeventig de ladyshave, in tegenstelling tot het scheerapparaat voor mannen, niet open kon? Waarom heeft een kamersleutel van een hotel zo’n zware sleutelhanger? Bewust of onbewust beïnvloeden dingen onze moraal, sturen ze ons handelen. Vrouwen repareren toch niet zelf, wie loopt er nou de hele dag met een zware sleutel, die lever je toch in?

Nog een voorbeeld: de auto. Dat is niet slechts een ding waar je in stapt en na een tijdje weer eruit. Een auto bepaalt hoe je je leven inricht. Je gaat verder wonen van je werk, je brengt je vrije tijd op grotere afstand van je huis door.

Technologie beïnvloedt zo onze keuzes, zegt Verbeek. „Techniek verandert niet alleen de omstandigheden waarin we keuzes maken, het is fundamenteler: apparaten beïnvloeden onze interpretaties en intenties, en daarmee ook ons ethisch handelen. Soms gebeurt dat heel expliciet. Een verkeersdrempel dwingt ons langzamer te rijden.

Vaker verandert technologie bijna ongemerkt onze waarden.” Hoe dan? „Neem echoscopie. Dat lijkt een neutraal kijkje in de baarmoeder om de geboortedatum te kunnen voorspellen en alvast een blik te werpen op je kind.

Maar je ziet ook meteen de dikte van de nekplooi, een indicatie voor het syndroom van Down. Daarmee stelt echoscopie op een specifieke manier het ongeboren kind aanwezig, in termen van ziek en gezond.

Door de mogelijkheid van abortus worden ouders opeens degenen die een keuze moeten maken over het leven van hun ongeboren kind.” Dan kies je er toch voor geen echo te laten maken? „Dat kan, maar zwangerschap is daardoor wel een keuzeproces geworden. Als je beslist geen uitgebreide twintigweken-echo te laten maken, ben je impliciet verantwoordelijk voor het krijgen van een kind met een aangeboren afwijking.

download PDF-file (592kb)
2008-03-17, door Inne ten Have

Geef zelf commentaar 

Titel
Commentaar
Naam
E-mail adresDOORZOEK WEBLOGIn het archief staan alle publicaties geordend op datum.
LAATSTE COMMENTAREN
MEESTE COMMENTAREN OP...